Vragen over een vaccinatielocatie in Steenwijkerland

De COVID pandemie heeft ons land al een jaar in zijn greep. Covid-19 is een naar virus waar mensen ernstig ziek van kunnen worden of overlijden. Vanwege de hoge besmettelijkheid heeft het virus een ongekende impact op onze gezondheidszorg, familieverbanden, bedrijfsleven en verenigingen. Namens BuitenGewoon Leefbaar hebben Ina Haveman en Bennie Daan vragen gesteld aan het College over de mogelijkheid tot een vaccinatielocatie in Steenwijkerland.

Gelukkig is er binnen de GGD IJsselland waar de gemeente Steenwijkerland deel van uitmaakt gestart met het vaccineren. Tijdens de Webinar Vaccinatie van de GGD IJsselland op dinsdag 10-02-2021 zijn de huidige en toekomstige vaccinatielocaties bekend gemaakt. Hardenberg, Zwolle en Kampen zijn de dichtstbijzijnde locaties binnen de GGD IJsselland voor onze inwoners uit Steenwijkerland. Alternatieve locaties in andere GGD regio’s zoals Emmeloord en Leeuwarden liggen ook ver van huis. In Meppel is ook een locatie, maar die is te klein om grote groepen te helpen. Duidelijk is dat bij de GGD IJsselland met de huidige vaccinatielocaties de gemeente Steenwijkerland niet in beeld is.

We zijn als Gemeente Steenwijkerland een grote en uitgestrekte gemeente waar ook nog eens veel mensen op leeftijd wonen. Met de huidige aangegeven locaties moeten zij twee keer ver reizen voor het halen van hun vaccinaties. Dat ziet BGL liever anders. We hebben in Steenwijk een goed bereikbare ruim opgezette COVID testlocatie die ons inziens ook geschikt is om te gebruiken voor het vaccineren van mensen. Op die manier wordt het voor onze inwoners een stuk eenvoudiger om zich te laten vaccineren.

BGL heeft de volgende vragen hierover:

  1. Kan het college aangeven waarom er in Steenwijkerland in eerste instantie geen vaccinatielocatie is aangewezen?
  2. Is het college bereid om te samen met de GGD IJsselland om tafel te gaan om te horen wat mogelijk en nodig is om een vaccinatielocatie in Steenwijkerland te realiseren?