Vragen over hulp aan horeca en detailhandel in Steenwijkerland

De horeca in Nederland, en dus ook in onze gemeente, zit alweer voor een lange tijd op slot. Er is nog geen vooruitzicht dat ze binnenkort weer open kunnen gaan.
Bij vele ondernemers staat het water aan de lippen en dreigen zij hun opgebouwde onderneming te verliezen.
Hopelijk komt het mooiere weer er aan en kunnen de terrassen misschien weer open, mits de ondernemers zich aan de geldende COVID-19 maatregelen houden.
Hiervoor hebben zij alle ruimte nodig om dit te realiseren, maar niet elke ondernemer heeft de ruimte om een terras op deze manier in te richten.

Gezien het feit dat de burgemeester een verzoek heeft gedaan richting de Nederlandse regering om onze mooie gemeente als proeflocatie te nemen om de verruiming van de maatregelen te testen, zou de gemeente met de ondernemers de heropening van de terrassen zeker op een verantwoorde wijze kunnen realiseren.
Gelukkig komen de ondernemers in de horeca en de detailhandel in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming voor een deel van de vaste kosten, maar het zal ook na corona nog jaren duren voordat de verliezen zijn goed gemaakt.

Omdat de horeca en de detailhandel belangrijke werkgevers zijn in onze gemeente, heeft BGL de volgende vragen:

  1. Is het college bereid om, net als vorig jaar, openbare ruimte beschikbaar te stellen voor de horeca ondernemers?
  2. En hiervoor, ook zoals vorig jaar, geen extra kosten voor in rekening te brengen?
  3. Kan het college samen met vertegenwoordigers van de horeca en detailhandel nu al nadenken en verkennen over hoe zij elkaar kunnen helpen?
  4. Wat zijn de overwegingen van het college om dit wel of niet te realiseren?