Steenwijkerland gaat met vier partijen coalitie smeden

Na een tweede ronde van gesprekken met BGL, CPB, PvdA, VVD en CU over de gewenste samenstelling van een mogelijke coalitie in Steenwijkerland, trekt informateur Ben Sonneveld de conclusie dat voortzetting van de huidige coalitie de meest stabiele optie is.

Alle partijen gaven de voorkeur aan een coalitie van vier partijen. Vijf partijen liet te weinig ruimte voor een oppositie, drie partijen gaf te weinig evenwicht in de coalitie. Verder constateert Sonneveld dat de kandidaat coalitie partijen programmatisch een grote overeenstemming hebben. Verschillen in politieke prioriteiten zijn er wel degelijk maar leiden naar de mening van de informateur niet tot onoverkomelijke bezwaren. Uiteindelijk bleek er een sterke voorkeur te zijn om met de huidige coalitie van BGL, PvdA, VVD en CU verder te gaan. Deze vier partijen hebben de afgelopen vier jaar goed en constructief samengewerkt en er was een sterke wens om deze samenwerking voort te zetten. Daarnaast werd deelname van de CPB  aan een coalitie wel mogelijk geacht, maar dat zou tot een minder stabiele coalitie leiden. Daarmee voldoet de samenstelling van BGL, PvdA, VVD en CU beter aan de opdracht van de informateur om een stabiele coalitie samen te stellen.

Dinsdag 12 april zal de informateur in de openbare raadsvergadering de raad op de hoogte brengen van zijn bevindingen en de vervolgstappen voorstellen.