BGL organiseert succesvolle thema-avond over alcohol en drugs in Steenwijkerland

Op donderdag 11 april organiseerde BuitenGewoon Leefbaar de thema-avond “Wat speelt er in Steenwijkerland” over drugs- en alcoholgebruik in de gemeente. De goed bezochte avond had als doel bewustwording creëren en de taboes weghalen. ‘We kunnen terugkijken op een avond waarin we handvatten hebben gekregen en ons bewust zijn geworden van de problematiek rondom dit onderwerp,’ aldus Ina Haveman, raadslid van BGL.

De wijkagent en jeugdagent namen ons mee in welke soorten drugs er zijn, er werd uitgelegd welke drugs opwekkend, hallucinerend en verdovend zijn. Drugs zijn (vaak) illegale psychoactieve stoffen die op het centrale zenuwstelsel werken, dit werd ook bevestigd door de ervaringsdeskundigen. Op dit moment is de meest zorgwekkende drugs 3-mmc, het effect is vergelijkbaar met een combinatie van XTC en cocaïne. Helaas valt deze drugs nog niet onder de Opiumwet en kun je er gemakkelijk aankomen, het gaat sneller dan een glas bier bestellen. Dit is een zeer verontrustende ontwikkeling.
Men weet dat er gedeald wordt, maar de pakkans is klein. Het is moeilijk om er grip op te krijgen. Samen kunnen we eraan werken om de pakkans groter te maken. Wanneer je iets opmerkt kan dit gemeld worden via Meld Misdaad Anoniem, meldingen worden altijd serieus genomen. Soms loopt er een onderzoek, dan zijn de meldingen nuttig.

In Steenwijkerland zijn er 65 geregistreerde drugsincidenten geweest, waarvan 26 in de leeftijdsgroep rond 26 jaar. Bij jongeren in de leeftijd van 17 t/m 25 jaar waren er 39 incidenten. Bij alcohol zijn er meer incidenten geregistreerd, namelijk 42 in de leeftijd van 16 t/m 25 jaar en 73 bij de leeftijdscategorie van 26 t/m 70 jaar.

Onder de deskundige leiding van dagvoorzitter Sander Pereboom konden ervaringsdeskundigen hun persoonlijke verhaal doen. Verhalen die verscheurend zijn, relaties die stuk gaan, je baan verliezen en jezelf voor de gek houden. Een dia van de ijsberg liet duidelijk zien hoe het in zijn werk gaat; boven de waterlijn kun je je nog staande houden door allerlei smoesjes te bedenken. Onder het water is een worsteling met jezelf, wat zicht uit in bijvoorbeeld ruzie maken met collega’s, stiekem gedrag, liegen, fraude of diefstal. Het programma van de 12 stappen werd toegelicht, daar hebben de ervaringsdeskundigen zichzelf weer in teruggevonden. Het belangrijkste advies wat meegegeven werd is: Je kunt iemand confronteren met zijn of haar gebruik, maar doe dit zonder verwijt of oordeel.

Vervolgens nam Tactus de aanwezigen mee in de werking van het puberbrein, dat heel anders in elkaar zit dan dat van een volwassene. Vertoont je kind afwijkend gedrag, trekt het zich terug, wordt het stiller en herken je dit niet? Ga dan als ouder zeker het gesprek aan en maak geen verwijten aan je kind. Gelukkig is het percentage jongeren dat niet gebruikt veel groter dan het aantal die wel gebruiken.
Tot slot was er de gelegenheid tot het stellen van vragen; hoe ga je om met een terugval? Wanneer was het keerpunt om wel hulp te zoeken? Het werd duidelijk dat het keerpunt komt wanneer iemand zo diep is gezonken en alles kwijtraakt. Om een terugval te voorkomen blijft het elke dag hard werken aan jezelf. Kleine successen worden gevierd en maken je ook weerbaarder.
Daarnaast de belangrijke vraag of er ook hulp geboden wordt aan de naasten. De ervaringsdeskundigen geven aan dat naasten vaak later herstellen en er langer over doen omdat het vertrouwen geschaad is. Er wordt verwezen naar de NA meeting in Steenwijk, die elke maandagavond van 19.30 uur tot 20.45 wordt gehouden in de Buze. Hier zijn naasten ook welkom.

BGL kijkt terug op een succesvolle avond en benadrukt het belang van voortdurende inspanningen om bewustzijn te vergroten. Samen kunnen we blijven werken aan een veilige en gezonde omgeving voor alle inwoners.

Zaal gevuld met mensen