Schriftelijke vragen over de Lbv en Lbv-plus regeling

Op 5 juni 2023 heeft de Minister van Natuur en Stikstof de regeling voor verstrekking van subsidie voor het sluiten van veehouderijlocaties met piekbelasting op natuurgebieden, de Lbv en Lbv-plus regeling in het leven geroepen. De aanvraagperiode is van 3 juli 2023 tot en met 20 december 2024. De regeling is voor landbouwbedrijven met melkvee, varkens, kippen, kalkoenen of vleeskalveren die vallen onder de aanpak piekbelasting. Dit houdt in dat er recht op subsidie bestaat als de stikstofneerslag van een veehouderijlocatie op een overbelast Natura 2000-gebied 2500 mol of hoger is.

Steenwijkerland heeft zijn waardevolle “Weerribben” en “De Wieden”, en deze zal problematiek ook hier aan de orde zijn. De gemeenten hebben ook een belangrijke rol in de Lbv en Lbv-plus regeling: de vraag het omgevingsplan te wijzigen moet zo snel mogelijk in behandeling worden genomen. Een BOPA (Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit) of een akkoord op principeverzoek voldoet niet aan de eis. De gemeente ontvangt van het Rijk per deelnemer(locatie) die tekent 27.000 euro aan vergoeding voor ambtelijke inzet.

Namens de fractie van BGL heeft Helmich Ruitenberg naar aanleiding van bovenstaande de volgende vragen:

  1. Heeft het college inzicht hoeveel locaties er in Steenwijkerland hebben ingetekend?
  2. Waar is het bedrag van 27.000 euro vanuit het Rijk op gebaseerd?
  3. Heeft de gemeente een beeld als bij dit bedrag er mee uitkomen?
  4. Bij meerdere aanvragen, is de organisatie op voldoende sterkte om dit te faciliteren?
  5. Worden de leges die voortvloeien uit een wijziging van het bestemmingsplan van de desbetreffende locatie in mindering gebracht?
  6. Bij het niet volledig benutten van de 27.000 euro, moet het restant teruggestort worden naar het Rijk?